Skärvor av en brusten värld

Den söndertrasade världen Lyraak är blott en skärva av vad den en gång var. Sliten itu för trettio mansåldrar sedan svävar dess kontinenter i luften likt flytande öar över ett hav av ingenting. Och än är det inte över. Den blinde pojken Daewar, hans plikttrogna syster Adea, den tungsinta krigardottern Olem och den svårbegriplige opportunisten Spelemannen måste välja. Och valen i en värld där misstro och hunger är markens enda gödsel är aldrig självklara. Inte heller deras konsekvenser.

Skärvor av en brusten värld är första delen i trilogin Sönderfallets symfoni, skriven av Mattias Kuldkepp.

Det var tyvärr alldeles för länge sedan jag läste den här, vilket gör att recensionen kommer bli betydligt kortare och ytligare än den förtjänar. För det här är bra, riktigt bra.

Vi får en värld som bokstavligt talat är brusten. Skärvor av den tidigare världen flyter runt med ett ingenting emellan. Skärvor av landmassa som flyter ovanför andra skärvor och ger skärvan under evigt mörker. Med fyra huvudpersoner och en profetia i den här brustna världen tror man ändå på något sätt att man vet ungefär hur det ska gå. Tankarna flyger fram under läsningen. Är det hon som är den utvalda? Nej, det måste vara han som är den utvalde. Eller vänta, finns det ens en utvald? Och det visar sig att vi inte vet någonting alls.

Kuldkepp bygger skickligt upp våra förväntningar och gissningar, för att därefter gira iväg åt ett helt annat håll vilket gör berättelsen totalt oförutsägbar. Lägg till ett världsbygge i världsklass och ett språk som verkligen har det där lilla extra, så tar Kuldkepp en välförtjänt plats i det absoluta toppskiktet bland våra svenska fantasyförfattare.

Boken blir lite långsam i mitten och hade tjänat på att vara aningen kortare, men det är en petitess i sammanhanget. För det finns nog inte en rad i boken som inte är bra, det är mer så att allt kanske inte behövs. Jag är heller inte superförtjust i omslaget. Jag tycker inte riktigt det förmedlar det färgsprakande världsbygget och den nästan poetiska berättartonen vi får.

Jag älskar dock innehållet och det finns nog en favoritkaraktär till alla. Min är Spelemannen som med sin humoristiska ton förstärker det mörka och sorgliga vi också får. En fantastisk bok som jag verkligen varmt kan rekommendera!

Boken finns hos Science Fiction Bokhandeln, Adlibris, Bokus och CDON.

Andra som skrivit om boken är Oarya, Svensk fantasy och Lagom lycklig.

Lämna en kommentar